Letselschade door een verkeersongeluk

Letselschade door een verkeersongeluk

Een verkeersongeval is snel gebeurd. Misschien heeft iemand net een glaasje teveel gedronken, of de zon schijnt te fel in de ramen en verblind de bestuurder. Ook kan het een typisch geval van onoplettendheid zijn, die voor het ongeluk heeft gezorgd. Maar wat kunt u doen indien u het slachtoffer bent van zo’n ongeval, wat zijn de gevolgen en wie kunt u aansprakelijk stellen?

Verkeersongeluk onder werktijd?

Heeft het ongeval zich voorgedaan onder werktijd? Dan is er sprake van een arbeidsongeval en kan het zijn dat uw werkgever verantwoording draagt.

Wat zijn de gevolgen op lange termijn?

Naast het feit dat uw voertuig kapot kan zijn gegaan tijdens het ongeval, kan het ook zijn dat u zelf flinke schade hebt opgelopen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u uw benen heeft gebroken en lange tijd niet meer kunt lopen of u langere tijd uw woning niet meer uit durft, uit angst dat u nogmaals in een ongeluk betrokken wordt. Sommige mensen belanden na een verkeersongeluk ook wel in een rolstoel.

Veel voorkomend letsel na een verkeersongeval

Veel voorkomend letsel bij een verkeersongeval is een botbreuk. In uw lichaam heeft u erg veel botten en ze kunnen allemaal breken door bijvoorbeeld een harde botsing. In ernstige gevallen kan het zelfs zijn dat uw gebroken bod zelfs uit uw huid steekt.

Ook op geestelijk gebied kunt u schade krijgen. Deze schade bestaat vaak uit het feit dat u niet meer alleen uw woning uit durft, niet zelf meer durft te rijden of bang bent voor harde geluiden die u doen denken aan de mogelijke knal die u tijdens het ongeluk hebt gehoord. Een ongeluk kan de psychische aandoening posttraumatische stressstoornis (PTSS) veroorzaken. Deze stoornis laat u soms de traumatische gebeurtenis herbeleven in de vorm van flashbacks en nachtmerries.

Bij verschillende ongelukken kunt u ook last krijgen van een whiplash. Dit gebeurt doordat u onverwacht een hevige slingerbeweging maakt. Uw gewrichten, nekwervels, banden, spieren en rugwervels krijgen het dan moeilijk en zorgt voor allerlei beschadigingen in uw nek en rug. Soms kunnen de lachten nog jaren duren, terwijl het bij anderen binnen een paar weken voorbij is. Ook kan het soms zijn dat u totaal arbeidsongeschikt bent geworden door middel van een verkeersongeval.

Aangereden op de fiets

Als u een verkeersongeval hebt gehad als voetganger of fietser, ontvangt u in alle gevallen een schadevergoeding. In de meeste gevallen zal deze vergoeding minstens 50% zijn (als de fietser het ongeluk zelf heeft veroorzaakt), maar het kan oplopen tot 100%. Dit komt aangezien een fietser niet aansprakelijk gesteld kan worden. Als fietser bent u namelijk erg kwetsbaar in het verkeer. Dit is iets waar automobilisten rekening mee moeten houden.

Schadevergoeding claimen

Hoewel u een schade claim zelf kunt indienen, is het vaak verstandiger om een advocaat in de hand te nemen. Er zijn namelijk veel zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Zo moet u bijvoorbeeld denken aan de kostenopbouw van de claim. Een advocaat kan rekening houden met kleine foutjes en heeft in veel gevallen meer kennis over het onderwerp schade en schadevergoedingen. Misschien kunt u wel meer schadevergoeding claimen dan u zelf denkt.

Bronvermelding: Kwieq Letselschade – landelijk netwerk van letselschade advocaten